Úvod » Různé, provozní řád, výroční zprávy, atd...

Současnost- výroční zpráva k 4.11.2016

publikováno 04.11.2016 (aktualizováno 29.01.2024)

Neziskové sdružení osob zabývající se nevýkonnostním jezdectvím, jezdeckou turistikou, péči o koně a vše co k nim náleží. Našim cílem je umožnit pohled na svět z koňského hřbetu, který jak říkával Tomáš Garrigue Masaryk je tím nejkrásnějším pohledem na svět, co nejširšímu spektru lidí.

  V současnosti tvoří klub členská základna čítající 206 evidovaných osob, tedy oproti minulému období velký nárůst v převážne míře dětí a mládeže. Lidé přicházejí a odcházejí, takže jakékoliv přesné číslo je ale zavádějící . Část tvoří takzvaní rekreanti, což jsou lidé, kteří sice chodí pravidelně ale nestarají se celoročně o koně, za což odvádějí vyšší členské příspěvky. Pravidelně docházející se dělí podle počtu let, které v klubu strávili a dovedností, jichž dosáhli na nováčky(přípravku a kurzisty), pokročilé, instruktory, trenéry. Dále máme čestné členy, kdož jsou ti, kdo se po odsloužených létech již nemohou, a ťo ať už z důvodu studia, práce či jiných okolností, pravidelně věnovat práci v klubu tak jako dříve a mají chuť pomáhat a zajezdit si aspoň občas. Ti jsou naopak od členských příspěvků osvobozeni, jejich přínosem ja právě ta práce pro klub. Nadále se vyhýbáme výkonnostnímu jezdectví, a to hlavně z důvodu, že vytvořením malého závodního družstva vzniká i družstvo druhé, daleko větší nezávodní, které však je v podstatě bráno jako družstvo pracovní s daleko menšími možnostmi než to závodní. Kdo chce závodit může, avšak ve vlastní režii a ne na úkor ostatních.

 

 

  Klub má v současnosti k dispozici třináct koní,  jednoho oslíka a spoustu prostoru pro jejich využití. Řádnou péči o koně a stáje zvládajících členů je v klubu cca 50 (pro neznalé je to pořádná práce), takže vzhledem k tomu, že doma a ve školách musí samozřejmě plnit své další povinnosti, mají co dělat .

To, že se nevěnujeme výkonnostnímu sportu má samozřejmě svá úskalí, hlavně ve shánění financí na provoz a činnost klubu, jelikož sehnat sponzory pro formu sportu bez honby za medailemi je téměř nemožné. Přesto, že dotace z města Frýdku-Místku , ČSTV i státu neustále klesaly, dařílo se vše zvládat vlastní pílí a klubovými příspěvky. Nyní se začalo blýskat na lepší časy a  lidé z MŠMT i MSK si uvědomili, že bez podpory se děti a mládež brzy nebude mít kde a s kým sportu věnovat a sport se stane další virtuální doménou, takže obnovili, ba dokonce navýšili dotační programy. Letos se nám podařilo získat dotaci z rozpočtu statutárního města Frýdek-Místek ve výši 20 tis. Kč a z dotaci z programu VIII. MŠMT Organizace sportu v SK a TJ ve výši 90 tis. Kč, které jsme použili k nákupu části krmiva pro koně a k odměnám pro klubové trenéry a instruktory. Velkou pomocí  při financování klubové činnosti je i organizování dvou největších klubových akcí a to celoročního náboru členů v rámci přípravky a prázdninového  "Léta na koních". Mimo pravidelné ježdění v areálu a vyjížďky v okolním terénu bylo realizačním týmem organizované setkání "deja-vu", čili setkání generací bývalých a současných členů klubu v květnu, dále Vánoční, Novoroční, Velikonoční posezaní, vození dětí v rámci MDD ve Frýdku-Místku, ukončení prázdnin v Dobraticích. Na vození dětí a organizování pobytu u zvířátek spolupracujeme s integrovaným centrem Žirafa z Frýdku-Místku, mateřskými školami a základními školami z Frýdku-Místku a okolí. Dále spolupracujeme se Ski klubem Ramzová a skauty z Dobré. Pro výpomoc s pracemi jsme se stali poskytovatelem výkonu trestu obecně prospěšných prací pro PaMS Frýdek-Místek.

Realizační tým se skládá z výkonného výboru klubu, v jehož čele je předseda Milan Adámek, který je zároveň statutární zástupce klubu. Členové výboru jsou Kamila Adámková a Mgr. Barbora Šprlová. Dalším orgánem klubu je kontrolní komise s předsedkyní Lenkou Turoňovou a členy Veronikou Čajanovou a Evou Folvarčnou. Trenérskou a instruktorskou činnost vykonává v současnosti 15 členů klubu v čele s Petrem Staňkem. Na organizování ostatní činnosti klubu se podílí 12 osob.


V uplynulém účetním období 2015 jsme hospodařili s bezmála 1 milionem korun.

 Z toho na straně příjmů 970 tis. Kč byly obsaženy členské příspěvky cca 825 tis .korun, zemědělské dotace SZIF, které klubu dává k dispozici majitel pozemků cca 109 tis. Kč, dotace statutárního města Frýdek-Místek 19 tis. Kč, jízdy pro veřejnost cca 14 tis. Kč a 3 ts. Kč, které jsme získali jako bonusy za bankovní poplatky změnou účtu.

Na straně výdajů bylo utraceno celkem cca 987 tis. Kč, z toho 233 tis. Kč za materiál na provoz a údržbu, 39 tis. Kč na nákup vybavení a majetku klubu, cca 306 tis. Kč na služby a odměny realizačního týmu, cca 30 tis. Kč na energie, cca 43 tis. Kč na PHM a paliva po techniku, cca 47 tis. Kč na práce s údržbou, cca 158 tis. Kč za nájem areálu, cca 13 tis .Kč za poplatky a daně, cca 72 tis. Kč za stravování na akcích klubu a splatili jsme cca 46 tis. Kč půjčky klubu. 

Hospodaření klubu bylo vyrovnané. Pokud vyjdou plány do budoucna, podaří se nám získat požadované dotace z MŠMK a MSK, které aspoň částečně pokryjí náklady na provoz a odměny v oblasti sportu dětí a mládeže, chtěli bychom v příštím období opravit povrch jízdárny, obnovit část vybavení klubu a splatit další část dlouhodobé půjčky.

 

Aktualita

Víkendová soustředění s ubytováním.
Kondiční ježdění a výcvik jízdy na koních pro všechny.

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nejbližší akce


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace